+38 (04744) 3-20-50
Меню
Остання редакція: 14 березеня 2018

Кобзарю! Знов до тебе я приходжу, бо ти для мене совість і закон…

Під таким гаслом в Уманському національному університеті садівництва відбулися заходи, організовані кафедрою української та іноземних мов з нагоди 204 річниці від дня народження видатного українського поета, художника, прозаїка та драматурга Тараса Григоровича Шевченка.

Студенти  факультету лісового та садово-паркового господарства та факультету плодоовочівництва, екології та захисту рослин взяли участь у конкурсі творчих робіт. Тематика творів передбачала висвітлення сучасною молоддю власного бачення постаті Великого Кобзаря та його творчості: «Інтерв’ю з Тарасом Шевченком», «Лист до Тараса Шевченка», «Уявний діалог між Тарасом Шевченком та Україною», «Лист герою із творів Тараса Шевченка», «Чи можна Тараса Шевченка вважати успішною людиною», «Твір-реклама творів Тараса Шевченка».

Уривки із творів студентів-переможців:

«Словами близькими тобі пишу рядки, ніби молитву, почуй, побач, відгукнись:

На колінах, зламана, розбита

Стоїть Україна твоя.

Злобою і війною сита,

Сили на боротьбу нема…»

(Булат Марина «Лист до Тараса Шевченка», 11-сп група, І місце).

 

«Тарас Шевченко писав на теми, що актуальні й нині. Я можу з упевненістю сказати, що ніщо не приносить такої насолоди, як перечитування «Кобзаря», адже саме там джерело справжньої, живої української мови…»

(Шайда Анна «Чи можна Тараса Шевченка вважати успішною людиною», 11-лг група, ІІ місце).

 

«Пройшли роки… Наша з тобою країна, Тарасе, стала вільною, незалежною державою, про що ти так мріяв колись. Будь певен, Тарасе, ми пам’ятатимемо нашу історію, зрозуміємо й знатимемо її – свою, рідну, батьківську. Бо ми – прадавній народ, який гідний називатися власним ім’ям – українці…»

(Савіцький Назарій «Лист до Тараса Шевченка», 11-лг група, ІІІ місце).

 

«На мою думку, Тарас Шевченко був успішною людиною. Він опанував багатий світ науки, мистецтва та поезії. У його творах змальований новий позитивний герой – борець за щастя народу…»

(Взводова Катерина «Чи можна Тараса Шевченка вважати успішною людиною», 11-сп група, ІІІ місце).

13 березня за участю іноземних студентів та викладачів кафедри було проведено засідання круглого столу. Доповіді про сторінки біографії Великого Поета, його суспільно-політичні, філософські та релігійні погляди, виголошені не лише українською, а й англійською, німецькою, французькою та туркменською мовами, викликали зацікавлення та жваве обговорення.

Присутні мали змогу переглянули презентацію «Taras Shevchenko is a great Ukrainian poet and artist» та позмагатися у виразному читанні віршів і уривків з поем безсмертного митця.


Таким чином, заходи, присвячені Шевченківським дням, засвідчили, що проблеми, підняті в поезії Кобзаря, є нагальними, а тема життя та творчості Тараса Шевченка є цікавою не лише для української молоді. Студенти з Народної Республіки Бангладеш, Габонської Республіки, Тунісу, Туркменістану, Камеруну повезуть із собою в різні куточки світу згадку про видатного українця – поета, письменника, художника і діяча Тараса Григоровича Шевченка.