+38 (04744) 3-20-50
Меню
Остання редакція: 24 вересня 2020

Європейський день мов

26 вересня світ відзначає Європейський день мов, як спосіб підтримки мовного різноманіття, двомовності кожного європейця та розвитку викладання мов у світі.

Цього дня в 45 країнах континенту відбуваються заходи, спрямовані на вивчення нерідних мов, передусім малих, рідкісних мов, мов нацменшин та мов, якими розмовляють мігранти. Мета проведення Європейського дня мов полягає в приверненні уваги до мовного й культурного різноманіття Європи, яке треба не лише підтримувати, але й усіляко поглиблювати, розширюючи діапазон мов, якими люди спілкуються протягом життя, розвивати мовні навички, зміцнюючи тим самим взаєморозуміння між народами.

Сьогодні найпоширенішою мовою Європи (за кількістю носіїв як рідної) є російська мова. Далі з великим відривом слідує німецька мова – близько 95 млн, французька мова близько 66 млн, англійська мова 63 млн, італійська мова – 60 млн, іспанська, польська мова та українська мова (близько 40 млн європейців вважають їх рідними).

В історії європейської цивілізації кілька мов у світі в різні часи займали позицію міжетнічного засобу спілкування – лінгва франка. За часів Римської Імперії койне – загальногрецька мова – стала такою «лінгва франка» для східного Середземномор’я і стародавнього Близького Сходу. Згодом, більше 1000 років тому, спочатку в країнах Середземномор’я, а потім у всій католицькій Європі, як лінгва франка використовували латинську мову. У XVIII-XIX ст. засобом міжнародного спілкування стала французька. З кінця ХХ ст. засобом міжетнічного спілкування в усьому світі стала англійська мова, безсумнівно, через лідируюче положення в світі англомовної наддержави – США.

Вшанування Європейського дня мов стало доброю традицією і  на кафедрі української та іноземних мов Уманського НУС. Напередні свята  з метою збагачення інтелектуального багажу студентів та залучення до пізнання мовного і культурного різноманіття Європи доцентом кафедри Юлією Фернос було проведено заняття-вікторину "Europe and European Languages" зі студентами 1 курсу факультету менеджмент. Студенти дізналися про історію свята, про різноманіття європейських мов та цікаві факти про них, відповідали на запитання вікторини.  Загалом, студенти отримали нові знання в позитивній атмосфері.

Вивчаємо світ з іноземними мовами!
 

.