+38 (04744) 3-20-50
Меню
Остання редакція: 11 березеня 2024

Ми Шевченка заповіти зброєю зробили…

Вперед, Кобзарів «Байрактар»!
Здолаймо орків правди словом!
Тримаймо стрій! Міцніш удар!
Ми переможемо обов’язково!

До Дня вшанування Тараса Григоровича Шевченка в Уманському національному університеті садівництва відбувся патріотичний віршований флешмоб «Шевченків байрактар». Захід провели викладачі кафедри української та іноземних мов Лариса Суліма та доцент кафедри Людмила Мовчан зі студентами-першокурсниками факультетів менеджменту (12-м), агрономії (11мб-а), плодоовочівництва, екології та захисту рослин (11-с). 

9 березня 2024 року виповнюється 210 років від дня народження Тараса Григоровича Шевченка, а 10 березня – 163 роки з дня смерті Великого Кобзаря…. Понад двісті років наш Геній Слова, Світоч Духу, Батько Українства, Велетень Вольності бореться за свободу української нації, за утвердження її у світовому загалі.

Наш Тарас Григорович мав єдину зброю – слово, тож передав її нам, своїм нащадкам, як дорогоцінний скарб… 

Гортаючи збірку «Кобзар», розуміємо, що кожен рядок поета пронизаний такою всеосяжною правдою, яка звучить сьогодні, як ніколи, актуально. Слово глибини. Слово вічності. Слово серця… Як мудро висловився Іван Дзюба, Тараса Шевченка розуміємо настільки, наскільки розуміємо себе – свій час і Україну в ньому. Лише тепер, у пору тяжкої, безжальної, страшної агресії ворога, усі українці усвідомлюють віще Кобзареве слово, по-справжньому прислухаючись до науки Учителя. 

І бринять серця… Здригаються від кожного поруху душі. Чують Шевченкове «і вражою злою кров’ю волю окропити…». Б’ються в унісон, немов велетенське Серце України – держави волі, гідності та свободи!

Бийся, синьо-жовте Серце… Живи… Бо ж «нема на світі України, немає другого Дніпра»!

Лариса СУЛІМА,
викладач кафедри української
та іноземних мов