+38 (04744) 3-20-50
Меню
Остання редакція: 26 жовтня 2023

Мову світлу і пречисту бережімо…

Мову світлу і пречисту бережімо –
Так велів нам Нестор сивочолий.
Нас усіх єднає мова, українці,
Ми всі разом! Ми не поодинці!

До Дня української писемності та мови в Уманському національному університеті садівництва відбувся флешмоб «Калиновий дивосвіт моєї мови – перемоги й миру основа». Захід провели викладач кафедри української та іноземних мов Лариса Суліма та доцент кафедри Людмила Мовчан зі студентами-першокурсниками інженерно-технологічного факультету (група 11-т) й факультету агрономії ( групи 12-а, 14-а).

День української писемності та мови вперше в історії ми святкуємо 27 жовтня (за новим календарем) згідно з Указом Президента України Володимира Зеленського від 28 липня 2023 року № 455/2023 «Про внесення змін до деяких указів Президента України». Хоча свято започатковане 9 листопада 1997 року, коли тодішній Президент України Леонід Кучма на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства видав Указ
№1241/97 «Про День української писемності та мови».

Де б ми не були, у яких краях не перебували, але рідна мова навічно живе в нашому серці, бо проросла вона глибоко Вірою, Надією та Любов’ю до України… Ми, українці, шануємо рідну мову, бо це – основа нації, це наш ДНК, це символ єднання незламного, нескореного, вільного народу! Ми стали всі сьогодні єдиною вервичкою, щоб довести, що мова нас єднає. Ми вдячні за те, що цей скарб є в нас, і обіцяємо його берегти й передати своїм дітям та онукам.

Подяка й шана всім захисникам, які виборюють свободу, Хто свято мови це нам дав, як нагороду…

Лариса СУЛІМА,

викладач кафедри української та
іноземних мов