+38 (04744) 3-20-50
Меню
Остання редакція: 09 листопада 2022

ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПИСЕМНОСТІ ТА МОВИ

Єдиний скарб у тебе - рідна мова,

Заклятий для сусіднього хижацтва.

Вона твого життя міцна основа,

Певніша над усі скарби й багатства.

   П. Куліш

 

Мова є найсильнішим інструментом збереження й розвитку нашої матеріальної і духовної спадщини. Усі кроки щодо її розвитку і поширення сприяє мовній розмаїтості, багатомовній освіті, розвитку культурних традицій. Мова зміцнює солідарність, засновану на взаєморозумінні, терпимості й діалозі.

Ось уже 26 років ми святкуємо День української писемності та мови — свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. За православним календарем — це день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця.

 Викладачі кафедри української та іноземних мов Уманського національного університету садівництва: Людмила Мовчан, Світлана Каричковська, Лариса Суліма провели онлайн захід «Мова-коштовний скарб народу» (І. Франко) серед студентів першого курсу факультетів менеджменту, економіки і підриємництва,   плодоовочівництва, екології та захисту рослин.

Під час заходу студенти мали можливість дізнатися про походження  та  цікаві особливості української мови порівняно з іншими мовами світу,  а також взяти участь у інтелектуальній грі знавців української мови. За звання кращих ерудитів змагалися три команди. Гра захопила всіх учасників, запитання були цікавими і різноманітними. Найкращими знавцями мови визначено студентів факультету менеджменту, поціновувачами влучного слова - команду факультету плодоовочівництва, екології та захисту рослин, поважними шанувальниками української лексики - студентів факультету економіки та підприємництва.

Мова – це душа мільйонів українців, загартована історією і відточена творчістю найталановитіших письменників. Отож, ми повинні берегти і шанувати рідну мову, як це робили наші славні предки, бо з нею наше майбутнє і майбутнє нашої держави!

Наша дума, наша пісня

Не вмре, не загине…

От де, люде, наша слава

Слава Україні!

 

Доцент кафедри української

 та іноземних мов

Людмила МОВЧАН