+38 (04744) 3-20-50
Меню
Остання редакція: 22 грудня 2018

Шляхами історії Уманщини

Студенти 11-гр групи факультету менеджменту разом із куратором Мовчан Л. В. відвідали Уманський краєзнавчий музей — один із найстаріших музеїв Черкащини, який вміщує найбільше зібрання  предметів і матеріалів з історичного розвитку, культури, економіки, персоналій міста та Уманщини.

Історія створення Уманського краєзнавчого музею бере свій початок з 1906 року, коли за ініціативою вчителя чоловічої гімназії, а згодом відомого українського археолога, мистецтвознавця та музеєзнавця Данила Щербаківського, був створений гурток любителів старовини. Члени гуртка зібрали цікаву збірку старовинних речей, декоративних розписів, побутових предметів, але музей не було відкрито через заборону місцевої влади.

У листопаді 1917 року відбулося відкриття «Історичного музею Уманщини» у приміщенні 1-ї Української гімназії імені Б. Грінченка. Організатором і першим директором музею був український археолог та мистецтвознавець Петро Курінний. І лише в листопаді 1924 року музей став державним і отримав назву «Соціально-історичний музей Уманської округи». Музей одержав нове приміщення, в якому знаходиться і зараз.

Фондова збірка Уманського краєзнавчого музею нараховує близько 50 тисяч експонатів. Серед них — унікальні археологічна та нумізматична колекції, предмети декоративно-прикладного мистецтва, воєнно-історичні, історико-побутові, художні, документальні та фотодокументи. Музей має 4 відділи:

  • картинна галерея;
  • музей культури та побуту Уманщини;
  • музей діячів літератури і мистецтв Уманщини;
  • квартира-музей видатної української патріоки Надії Суровцової.

Студентам дуже сподобалися зали середньовічної історії та Козаччини; експозиції, присвячені гідрографії, птаству, бронзовій добі Уманщини, а також етнографічна експозиція (відтворення інтер’єру традиційної хати). Особливо зворушливі почуття викликала зала, присвячена Революції Гідності 2014р. Унікальним експонатом є виконана на металі копія ікони «Жених церкви або Спас у темниці» XІХ ст., яка почала оновлюватися і мироточити у липні 2008р. Відвідування краєзнавчого музею залишили приємні спогади та враження.

Куратор 11-гр групи Людмила Мовчан