+38 (04744) 3-20-50
Меню
Остання редакція: 08 березеня 2019

9 березня Україна святкує 205 річницю від дня народження Великого Кобзаря

Тарас Шевченко – Геній українського народу. Його безмежна любов до Батьківщини народилася разом з ним і не покидала Поета до самої смерті. Як нікому іншому, йому зведено понад вісімсот монументів на всіх континентах планети, а твори перекладено ста сорока мовами світу. Багато відомих культурних діячів уважають Тараса за взірець. Ліна Костенко казала: «Кобзарю! Знов до тебе я приходжу, бо ти для мене совість і закон ».

Під таким гаслом на кафедрі української та іноземних мов Уманського НУС 12 березня 2019р. пройдуть Шевченківські читання зі студентами І курсу університету.

Тарас Шевченко був також одним з найвидатніших майстрів українського образотворчого мистецтва. Він працював у галузях станкового живопису, графіки, монументально-декоративного розпису та скульптури, досконало володів технікою акварелі, олії, офорту, малюнка олівцем і пером; є автором понад тисячі мистецьких творів. У 1859 – 1860 роках виконав офорти з творів зарубіжних та російських художників, за які отримав знання академіка гравірування.

Для багатьох поколінь українців Шевченко означає так багато, що здається,  ніби ми все про нього знаємо. Та це лише ілюзія. Шевченко як явище велике й вічне – невичерпний і нескінченний. У рядках, адресованих нам, сучасникам, завжди знаходимо слова вічної істини, актуальні настанови та перестороги. Треба лише вдуматись у зміст, прочитати крізь рядки все, що написано від душі, крізь час!

Старший викладач кафедри української та іноземних мов  

 Людмила Мовчан