+38 (04744) 3-20-50
Меню
Остання редакція: 09 листопада 2021

ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПИСЕМНОСТІ ТА МОВИ

Вже традиційно, щороку 9 листопада наша країна святкує День української писемності та мови, який було започатковано Указом Президента України № 1241/97 від 6 листопада 1997 року. Також сьогодні, за православним календарем, вшановують пам’ять Преподобного Нестора Літописця, послідовника Кирила і Мефодія, який вважається прабатьком української писемної мови. Існують версії, що раніше на території України застосовували кілька видів писемності, деякі з них використовували грецьку абетку або латиницю. Сучасний алфавіт української мови здебільшого складається з аналогів грецьких літер і декількох слов’янських знаків, однак раніше, крім кирилиці, використовувалася так звана глаголиця.

З метою піднесення престижу української мови, популяризації її серед молоді України, пропагування грамотності, підтримки та розвитку державної мови, виховання високої мовної культури 8 та 9 листопада 2021 р. на кафедрі української та іноземних мов викладачами Мовчан Л. В. та Каричковською С. П. було проведено такі заходи:

  1. Провели тематичні лекції до Дня української писемності та мови в онлайн режимі зі студентами усіх факультетів, які у свою чергу підготували презентації, вислови та вірші про нашу милозвучну і неповторну мову.
  2. Взяли участь у написанні ХХІ Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності зі студентами І курсів.
  3. Провели І тур XХII Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика з урахуванням епідемічної ситуації та дотриманням законодавства України. У конкурсному відборі взяли участь 20 студентів І-ІІ курсів. За результатами перевірки конкурсних робіт було визначено таких переможців:

І місце

21мб-гр

Чумак Яна Юріївна

(викладач Мовчан Л.В., кандидат педагогічних наук, доцент)

ІІ місце

11мб-о

Войтих Анна Володимирівна

(викладач Каричковська С.П., кандидат педагогічних наук, доцент)

ІІІ місце

11-ім

Вітвицький Кирило Олександрович

(викладач Колесник О.Б., кандидат філологічних наук, старший викладач)

 

Ми, український народ, завжди ставилися з великою пошаною, вірою і любов’ю до своєї мови. Саме тому маємо й надалі продовжувати цінувати нашу мову, яку отримали у спадщину від наших предків. Сьогодні від нашого покоління в цілому і кожного з нас зокрема залежить чи звучатиме гордо і могутньо наша українська мова.

Людмила Мовчан,

к. пед. н., доцент кафедри

 української та іноземних мов