+38 (04744) 3-20-50
Меню
Остання редакція: 03 травня 2017

Літературні читання «Рідна мова чиста, як роса»

Коли забув ти рідну мову,
 Яка б та мова не була – 
Ти втратив корінь і основу
 Ти обчухрав себе дотла. 
(А.Білоус). 

Мова є найсильнішим інструментом збереження й розвитку нашої матеріальної і духовної спадщини. Усі кроки щодо її розвитку і поширення сприяють мовній розмаїтності, багатомовній освіті, розвитку культурних традицій. Мова зміцнює солідарність, засновану на взаєморозумінні, терпимості й діалозі. 
День української писемності та мови — свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. За православним календарем — це день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця. 6 листопада 1997 року було підписано Указ Президента України, у якому говориться: «На підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливості ролі української мови в консолідації суспільства постановляю: «Установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно 9 листопада в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця».


У День української писемності та мови за традицією:
• покладають квіти до пам'ятника Несторові-літописцю;
• відзначають найкращих популяризаторів українського слова;
• заохочують видавництва, які випускають літературу українською мовою;
• стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика — конкурс проводився за підтримки Міністерства освіти та науки України та Ліги українських меценатів. Щорічна кількість учасників понад 5 млн. з 20 країн світу.

Наш університет також приєднався до святкування Дня української писемності та мови. Старший викладач кафедри української та іноземних мов Мовчан Л. В. провела захід під назвою «Рідна мова – чиста як роса». В ньому взяли участь студенти І-ІІ курсів і викладачі кафедри. На заході вони ознайомилися з історією започаткування свята, історією виникнення письма, розвитком української літературної мови протягом століть. Студенти декламували власні вірші та вірші улюблених поетів. 


Мова – це душа мільйонів українців, загартована історією і відточена творчістю найталановитіших письменників. Отож, ми повинні берегти і шанувати рідну мову, як це робили наші славні предки, бо з нею наше майбутнє і майбутнє нашої держави! 


Старший викладач кафедри української
та іноземних мов, к. пед. н. Л. В. Мовчан