+38 (04744) 3-20-50
Меню
Остання редакція: 21 лютого 2023

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ РІДНОЇ МОВИ (International Mother Language Day)

Міжнародний день рідної мови відзначають щороку 21 лютого. ЮНЕСКО прагне підтримувати мову як ознаку культурної належності людини. У світі налічується понад шести тисяч мов і всі вони для когось є рідними. Рідна мова — це мова, що йде від серця, це своєрідне сприйняття та інтерпретація світу, особливий канал зв’язку з Вищими силами. Рідна мова — це дзеркало народу, його автопортрет, в якому відбивається його історичне, культурне та інтелектуальне надбання.


Недарма ж говорять, що без мови немає народу. Невипадково, мабуть, мову називають генетичним кодом нації. Завдяки їй ми маємо можливість поєднати минуле з сучасним, програмувати майбутнє цілого народу. «Поки живе мова — житиме й народ, як національність. Не стане мови не стане й національності», – справедливо зазначив письменник Іван Огієнко. Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет зауважив, що «українська мова – це основа й ознака української державності, нею твориться українська культура, мова формує українську націю».

Президент України Володимир Зеленський зазначив, що «Українська – це мова свободи й волі, могутня зброя українського народу в боротьбі за нашу незалежність і Перемогу. Масовий перехід на українську, дерусифікація громадського простору, стрімкий розвиток і популярність україномовного культурного продукту свідчать, що багато співвітчизників переосмислили й усвідомили важливість національного самовизначення у тому числі й через мову, рівень підтримки якої в суспільстві зріс чи не найбільше за роки незалежності України. Збереження нашої ідентичності,
відродження історичної пам'яті, утвердження української мови є питанням національної безпеки держави. Сила мови, сила культури і незламність українського народу не залишать російському агресору ніяких шансів.»

Українська мова стала символом єднання нації, це велична мова вільних людей.

Людмила Мовчан,
к. пед. н., доцент кафедри
української та іноземних мов