+38 (04744) 3-20-50
Меню
Остання редакція: 20 лютого 2018

Міжнародний день рідної мови

«Без мови нашої, юначе, й народу нашого нема»

 (В.Сосюра).

Міжнародний день рідної мови — це день підтримки мовного та культурного різноманіття та багатомовності, що був проголошений на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, яка проходила 26 жовтня – 17 листопада 1999 року в Парижі. ЮНЕСКО тлумачить поняття «мова» не лише як засіб для спілкування, але також як культурну спадщину й вираз культурної ідентичності.

Нині на Землі нараховується приблизно 6 000 мов, але справа в тому, що 95% з них охоплюють дуже малу частину населення світу. За даними ЮНЕСКО, ними розмовляють всього 4% людства. До того ж існує 200 мов, кожною з яких спілкуються менше 10 осіб. Відтак зрозуміло, що часто ці мови не передаються наступному поколінню і потрапляють у забуття. Вважається, що кожного місяця у світі зникає дві мови, а науковці попереджають, що в XXI столітті щонайменше 40% мов можуть зникнути з лінгвістичної карти світу.

Зрозуміло, що це величезна втрата для людства, адже кожна мова – основа повноцінного розвитку народу. Відомий німецький філософ і вчитель Лео Вайсгербер, який одержав у світі ім’я «апостол рідної мови», говорив про те, що у мові – Батьківщина кожної людини.

Також за даними ЮНЕСКО, в Україні нараховується 15 мов, які можуть зникнути. Серед них – караїмська, кримськотатарська, урумська, русинська. Разом зі зникненням мови, зазначають дослідники, втрачається й культурне надбання: забуваються поетичні твори, легенди, приказки та жарти. Серед причин зникнення мов експерти ЮНЕСКО називають війни, депортації, міграцію, а також мовне змішання. Крім того, сучасні технології сприяють посиленому домінуванню окремих великих мов, наприклад, англійської.

 В Україні Міжнародний день рідної мови відзначають з 2002 року, коли з метою зміцнення державотворчої функції української мови, сприяння вільному розвитку і використанню інших мов національних меншин України Президент України підписав відповідне розпорядження про святкування. У цей день всі ті, кому небайдужа доля рідної мови, читають поезії рідною мовою, пошановують пам’ять своїх поетів, борців за рідне слово.

Уманський національний університет садівництва також приєднався до святкування Міжнародного дня рідної мови. Напередодні свята викладачі кафедри української та іноземних мов провели серед студентів І-ІІ курсів конкурс творчих робіт на тему: «Мова наша – серце наше». Переможцями конкурсу стали: І місце – Адаменко Катерина (21м) – викладач Мовчан Л. В.; ІІ місце – Маєвська Марина (11 ма) – викладач Фернос Ю.І.; ІІІ місце – Дроботяк Дарія (21тм) – викладач Василик О. Б.

Відомий науковець Руслан Кацавець вважає: «Якщо людина вміє гарно говорити, вона знаходить мудрі слова, що є золотим ключем у будь-якій справі». Тож ми повинні берегти і шанувати рідну мову, як це робили наші славні предки, бо з нею наше майбутнє і майбутнє нашої держави!

 

 Старший викладач кафедри української та іноземних мов,
канд. пед. наук  Л. В. Мовчан