+38 (04744) 3-20-50
Меню
Остання редакція: 25 грудня 2017

Різдвяні традиції Великобританії

Для жителів Сполученого Королівства Великої Британії та Ірландії Різдво є найбільшим і найулюбленішим святом. Нині багато британців не є релігійними, а тому для багатьох важливі саме різдвяні традиції, які об’єднують британські родини.

 

Для британських різдвяних традицій дуже характерним є розсилання великої кількості різдвяних листівок усім близьким, знайомим та колегам. Першу різдвяну листівку в країні було відправлено у 1840 році, згодом ця ідея набула поширення. У наші дні щороку в країні перед Різдвом висилається понад мільярд листівок, тоді як населення країни становить 60 мільйонів.

 

Різдвяну ялинку в Англії популяризував принц Альберт, чоловік королеви Вікторії. Саме він доставив одне дерево перед Різдвом до королівського палацу 1840 року. Із 1947 року і донині Норвегія традиційно дарує Британії величезну ялинку, яку на Різдво встановлюють на головному майдані Лондона – Трафальґарському.  Це є жест вшанування англо-норвезького співробітництва у час Другої світової війни. Є цікава прикмета , пов’язана з ялинкою, рівно через 12 днів після Різдва всі іграшки, гірлянди, декорації слід заховати до настання наступних свят, в іншому ж випадку рік обіцяє суцільні невдачі.

 

Серед англійських дітей у різдвяний час популярними є пантоміми – тобто дитячі театральні вистави з піснями й танцями за широко відомими казковими сюжетами, як от «Мері Поппінз», «Білосніжка й семеро гномів» тощо. Під час цих вистав діти зазвичай беруть активну участь: підспівують, щось вигукують, словом, веселяться.

 

Різдвяні подарунки для членів родини  складають під ялинку. У день Різдва вся родина збирається біля ялинки у вітальні і разом починає розгортати подарунки. Історія Різдва в Англії розповідає нам про те, що традиція дарувати презенти з'явилася у Великобританії у Вікторіанську епоху (друга половина 19-го століття). До цього їх дарували лише на свято Богоявлення і на Новий рік. 

 

Різдво в Англії - це обов'язково багатий стіл, адже яким він буде - таким буде і весь рік. В цей день тут подають особливий різдвяний хліб, спечений за унікальними рецептами. Його прикрашають зеленню і ритуальними візерунками. А коли виріб розрізають на частини, то не тільки всі присутні повинні скуштувати ласощі, але і жебраки, яким потім віддають добру частку хліба, і пташки, і домашні тварини. У такому виробі запікають гудзик, кільце, зерна бобових, а потім ворожать. Дісталося в шматочку кільце - до заміжжя, ґудзик - до убогості, боби - до успіху і щастя. На різдвяному столі обов’язково має бути також  індичка з овочами та пудинг.

 

День після Різдва у Англії відомий як Boxing Day, присвячентй Святому Стефану. Назва походить від колишньої традиції давати різдвяний ящичок (box) із маленьким подарунком усередині рознощикам товарів, що регулярно навідувалися до помешкання упродовж року. Сьогодні в  Англії за кілька днів до свята перед церквами встановлюють великі ящики, коробки для пожертв, а в Boxing Day їх відкривають і роздають вміст убогим і всім нужденним.

Сполучено Королівство має багато різдвяних традицій, однак завжди цінуйте традиції свого народу, поважайте його історію та звичаї!