+38 (04744) 3-20-50
Меню
Остання редакція: 03 травня 2017

Шевченківські дні

2017 року Україна відзначає 203 річницю з дня народження великого українського українського поета Тараса Шевченка. Щороку в Україні відзначають Шевченківські дні 9 і 10 березня, які потрапляють на роковини народження і смерті поета.

 Кожний, хто глибоко вивчає творчість великого сина України, неминуче переконується, що має вона світове значення. Ось кілька висловлювань з цього приводу: “Завдяки Шевченкові скарби української душі повною річкою влилися в загальний потік людської культури” (Луначарський); “Тарас Шевченко не має собі рівних у світовій літературі” (Курелла, Німеччина); “Його геній розрісся, як дерево, простягнувши крону над віками” (Камілар, Румунія); “Поки б'ються серця людей, звучатиме і голос Шевченка” (Хікмет, Туреччина); “Він був найбільш народним поетом з усіх великих поетів світу. Поезія Шевченка була явищем єдиним і неповторним. Немає для неї відповідника в світовій літературі” (Якубець, Польща).

 “Кобзар” знаменував собою демократизацію світової літератури, бо з його сторінок чи не вперше заговорили цілі соціальні материки, які залишалися невідомими для елітарної культури — і це було одкровенням.

 Не дивно, що твори Кобзаря перекладені всіма слов'янськими мовами, а також грузинською, вірменською, казахською, узбецькою, німецькою, англійською французькою, датською, новогрецькою, іспанською, хінді, японською, в'єтнамською, корейською, румунською, італійською, угорською, малайською, бенгальською та багатьма іншими мовами.

Про все більшу світову славу великого Кобзаря свідчать пам'ятники, встановлені в різних країнах світу: у Палермо (Канада), Бухаресті, Вашингтоні, Нью-Йорку, Парижі тощо.

Кафедрою української та іноземних мов факультету менеджменту організовано заходи, пов'язані із вшануванням пам'яті Кобзаря. Цього року вшанування Кобзаря розпочалося ще 6 березня виставкою стінгазет, присвячених Т.Г.Шевченку, роботи для якої підготували студенти закладу. Протягом тижня на перервах студенти та викладачі мали можливість прослухати пісні на слова Тараса Григоровича. Вже традиційними на кафедрі є Шевченківські читання, які дають змогу усім присутнім  згадати  життєвий та творчий шлях нашого Кобзаря. Цього року у заході взяли участь студенти факультету менеджменту та факультету економіки та підприємництва, а також викладачі кафедри. Учасники читань пригадали основні факти біографії поета, продекламували поезії, що належать до різних жанрів та періодів творчості Т.Шевченка.