+38 (04744) 3-20-50
Меню
Остання редакція: 28 листопада 2022

СКОВОРОДИНІВСЬКІ ЧИТАННЯ

   «Мандрівна академія», «людина-університет» своєї епохи так називають Григорія Савовича Сковороду. Хоч за життя він не видав жодної книги, його твори масово читали та цитували, переписували рукописи та пропагували їх. Тарас Шевченко у своїх творах згадував : «Кругом листочки обведу та й списую Сковороду». Видатний український філософ, богослов, поет та педагог був чи не найцікавішою постаттю історії українського духу. Офіційних даних щодо цієї постаті, яка стала мегапопулярною вже за життя, збереглося небагато.

 Народився Григорій Сковорода на Полтавщині в родині спадкових козаків. Про точну дату народження світ дізнався лише через 200 років після народження філософа – 3 грудня 1722 р., Чорнухи Лубенського повіту. Саме тоді дослідники віднайшли в одному із листів Сковороди згадку про святкування власного дня народження. Григорій Сковорода мав виняткові здібності до навчання. Вже у 16 років вступив до Києво-Могилянської академії – першого вищого навчального закладу в Україні. Вивчав латинську, грецьку, церковнослов’янську, польську, німецьку та інші мови. Грав на сопілці, флейті, скрипці, гуслях, лірі, бандурі. Проте вищої освіти так і не отримав. Працюючи педагогом у Харківському колегіумі, мав власну систему оцінювання. Надавав перевагу особистій духовній свободі. Філософські трактати присвячував переважно етиці. А головним сенсом людського існування вважав самопізнання. Відстоював права людської особистості в кожній людині, що на ті часи означало сильну демократичну тенденцію. Величний, гордий мандрівник, філософ, письменник, музикант, Г. С. Сковорода зробив значний вклад в українську культуру і залишиться в пам’яті нації надовго. Також не забудеться його любов до свободи, викарбувана на могилі: «Світ ловив мене, та не спіймав…».

   З нагоди 300-річчя з дня народження великого українського мудреця Григорія Савича Сковороди викладачі кафедри української та іноземних мов Людмила Мовчан та Лариса Суліма провели Сковородинівські читання серед студентів-першокурсників факультету менеджменту, плодоовочівництва, екології та захисту рослин, інженерно-технологічного факультету. До програми читань увійшли твори Г.Сковороди різної тематики, але найбільше припало до серця першокурсників поезія «De libertate» («Про свободу»). Такий вибір ще раз підтверджує те, що молодь України бачить своє майбутнє лише у вільній країні. Дякуємо Крохмаль Тетяні 11-гр, Шпак Лізі 11-гр, Бутар Анастасії 11-т, Дорошенко Світлані 11-т, Калмиковій Вікторії 11-т, Клименко Світлані 11-т, Лотоцькому Роману 11-т, Лавренку Максимові 11мб-с за гарне декламування вірша та активну участь.

Людмила МОВЧАН,
доцент кафедри української
та іноземних мов
Лариса СУЛІМА,
викладач кафедри української
та іноземних мов