+38 (04744) 3-20-50
Меню
Остання редакція: 11 березеня 2021

ТАРАС ШЕВЧЕНКО – ПОСТАТЬ КРІЗЬ СТОЛІТТЯ

Маестро слова, пензля і печалі,

Митець пера, палітри і пророцтв,

Співець не золотої пасторалі,

А правди із незвіданих висот…

Споконвіку благодатною була українська земля, бо народжувала людей, перед генієм котрих вклоняється світ. І першим серед них є Тарас Шевченко, який став славою і гордістю українського народу, заповітною думою, його безсмертною піснею, адже зумів підняти на найвищий рівень дорогоцінну духовну спадщину та здобув українській літературі загальне визнання і гідне місце в ряду національних культур світу. Твори Кобзаря перекладені більш ніж ста мовами і навіть мовою есперанто. Про світову славу Великого борця за свободу та незалежність нашої держави свідчать і пам'ятники, встановлені у Палермо (Канада), Бухаресті, Вашингтоні, Нью-Йорку, Парижі тощо.

З метою гідного вшанування пам’яті українського поета, письменника та художника Т.Г. Шевченка викладачами кафедри української та іноземних мов Уманського національного університету садівництва було проведено тематичний захід «Тарас Шевченко – постать крізь століття», у якому взяли участь студенти факультету менеджменту. Учасники мандрували сторінками життєвого шляху митця, демонструючи глибокі знання творчості поета, читали вірші, переглядали презентацію його картин та виявили неабиякі здібності, підготувавши цікаву та різноманітну інформацію про життя видатного генія українського народу: «Тарас Шевченко – художник», «Жінки у драматичному коханні Т.Г. Шевченка», «Криниця Тарасової душі» та ін.

Під час інтелектуального конкурсу «Велична постать Кобзаря» учасники показали себе справжніми шевченкознавцями, адже впевнено відповідали на запитання, розставляли у хронологічній послідовності дати та пояснювали їх, заново відкривали знайомі рядки поезій, щоб знаходити у них відповіді на запитання сучасної людини.

Актуальність та мудрість Шевченкового слова, вболівання за долю України – це те, що об’єднувало всіх учасників заходу, залучало до глибин мудрості Великого Кобзаря та утвердження його духовних заповідей.

Проведений захід дозволив ще раз переконатися, що творчість Тараса Шевченка, мислителя та пророка національного відродження, – це вогонь, що запалює душу людини та продовжує надихати, єднати і повчати українців.

 

 

Доцент кафедри української та іноземних мов

Світлана Каричковська