+38 (04744) 3-20-50
Меню
Остання редакція: 15 вересня 2017

Тиждень української писемності та мови

Стінгазета 21гр

Викладачі кафедри української та іноземних мов Уманського НУС протягом тижня організували проведення ряду заходів до Дня української писемності та мови, що, згідно з Указом Президента України, відзначається 9 листопада на честь українського літописця Нестора. Зокрема, було проведено конкурс-диктант, конкурс стінгазет, освітньо-виховний захід «Моя Україна – на світі єдина!» (зустріч із заслуженим майстром народної творчості України Оленою Поліщук), літературні читання «У мові сила народу», мовознавчу гру «Мова моя калинова» та I етап XVІ Міжнародного конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика.

Студенти з ентузіазмом відгукнулися на пропозицію підготувати стінгазети на конкурс, адже мовне питання сьогодні є важливою складовою широкої проблеми  – української ідентичності. Понад 30 стінгазет було представлено на конкурс. Усі охочі мали змогу протягом тижня ознайомитися з найкращими стінгау, історичні довідки про писемність та літописця Нестора, афоризми, прислів’я про мову та її значимість, власні вірші та твори відомих поетів. Викладачі кафедри, взявши до уваги як змістову наповнюваність, так і оформлення газети, виділили стінгазети, підготовлені студентами 11ф (Наталія Цанько, Дарія Колюча), 11сп (Олександр Ясінський), 11о (Альона Свірідова, Інна Свірідова), 21гр (Людмила Тарасюк) та 31з групи (Сніжана Швець, Юлія Дерещук).

Конкурс-диктант «Грамотний студент» проходив серед студентів I-II курсів, які вивчають українську мову за професійним спрямуванням. Студенти дізналися та зацікавилися можливістю взяти участь у Всеукраїнському  диктанті національної єдності, який проводиться на Українському радіо до Дня української писемності та мови, починаючи з 2000 року, та має на меті  утвердження державного статусу української мови, піднесення її престижу, підвищення рівня мовної освіти й культури громадськості, удосконалення навиків майстерного володіння словом.

Переможці конкурсу-диктанту «Грамотний студент»:

I місце – Альона Свірідова, 11о (викладач Фернос Ю.І.);              

II місце – Олена Ющенко, 13ас (викладач Мовчан Л.В.);

      Ілля Купрашвілі, 12а (викладач Мовчан Л.В.);

III місце – Марія Краплич, 11сп (викладач Мельник Г.В.)

4 листопада відбулася зустріч із заслуженим майстром народної творчості України, членом Національної спілки майстрів народного мистецтва України, кандидатом педагогічних наук Оленою Поліщук. На заході були присутні викладачі, студенти факультету менеджменту та старшокласники ЗОШ № 9. Педагог за професією і покликанням, Олена Василівна пише картини в народному стилі, використовуючи мотиви традиційного уманського розпису, які  багаті на позитивну енергетичну символіку. Особливу увагу приділяє майстриня вишні як  символу України, рідної землі, материнської любові та відданості. Кожна деталь в роботах Олени Поліщук виправдана і працює кольорами, символами, таємними числами на загальну ідею твору. Особливо важливі такі зустрічі для сучасної молоді, яка мала змогу зануритися у світ краси та української автентичності.

У мовознавчій грі «Мова моя калинова» за звання найкращого мовознавця змагалися збірні команди факультету менеджменту, економіки і підприємництва, а також команда школярів ЗОШ № 8. Учасники мали змогу продемонструвати свою ерудованість, кмітливість, згуртованість та швидкість реакції у таких конкурсах, як «Презентація», «Лабіринт спритності», «Продовж прислів’я», «Ерудит», «Плутанина», «Загадки про мову», «Синонім», «Перекладач». Найцікавішим  для присутніх  був конкурс капітанів «Мова жестів», у якому капітани показали свій рівень володіння невербальними засобами спілкування, намагаючись показати жестами і мімікою назви відомих народних пісень. Найкраще себе у цьому раунді проявила команда факультету менеджменту (Кіріл Козак, Аліна Варич, Леся Тодоренко, Валентина Декарчук та Тетяна Астафурова), яка і стала переможцем конкурсу. Оцінювало конкурс компетентне журі у складі викладачів кафедри Мовчан Л.В, Кобилянської В.О. та учителя української мови та літератури ЗОШ № 8 Семенчук Т.М. Гумористичну та музичні паузи дарували усім присутнім студенти економічного факультету Дмитро Семенда, Олена Кобзар та Едуард Пташник, а також студент факультету менеджменту Дмитро Шендерук. Студенти, учні та усі присутні отримали позитивні враження і подальший стимул до поглиблення знань рідної мови.

Літературні читання «У мові сила народу» зібрали студентів, аспірантів та викладачів, які люблять і знають українську поезію. Декламатори залюбки ділилися своїми власними та улюбленими віршами класиків української літератури. Затишна атмосфера заходу сприяла творчому настрою та  натхненному сприйняттю поетичного слова.

Ганна Мельник,

викладач кафедри української та іноземних мов