+38 (04744) 3-20-50
Меню
Остання редакція: 14 листопада 2017

Тиждень української писемності та мови

Одна вона у нас така –
Уся співуча і дзвінка,
 Уся плакуча і гримуча
Хоч без лаврового вінка.
 (Т. Шевченко).

Нетлінним скарбом століть називають національну мову і літературу — скарбом, що передається від покоління до покоління, що об’єднує минуле й прийдешнє. Щорічно 9 листопада у нашій країні відзначається День української писемності та мови. Це свято запроваджено У 1997 році за ініціативою Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т. Шевченка Указом Президента України.

Наш університет також приєднався  до святкування Дня української писемності та мови. Протягом тижня з 06 по 10 листопада на кафедрі української та іноземних мов проводилися різні заходи: конкурс знавців української мови «Ну що б здавалося слова…» (доц. Каричковська С. П.); брейн-ринг «Мова моя калинова» (доц. Фернос Ю.І.); літературні читання «Рідне слово – материнська мова» (доц. Комісаренко Н.О., ст. викладачі Мовчан Л. В., Василик О. Б.); конкурс стінгазет; XVIIІ Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика.

За традицією, у День української писемності та мови стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика. Цей унікальний мовний марафон був зініційований великим українським меценатом і громадським діячем Петром Яциком, який усе життя прожив у Канаді, але завжди пам’ятав про рідну землю. Після здобуття незалежності він часто приїздив до України. Мовна ситуація в Україні дуже непокоїла Петра Яцика, бо він був переконаний, що якщо є мова — є й держава, немає мови — немає держави. Так народилася ідея конкурсу з української мови для української молоді. З року в рік конкурс набуває популярності, бо головна мета цього мовного змагання — утверджувати державний статус української мови, підносити її престиж.

На кафедрі української та іноземних мов 9 листопада відбувся І тур XVIII Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика у якому взяли участь 22 студенти І-ІІ курсів. За результатами перевірки конкурсних робіт було визначено таких переможців:

1 місце – Сьомко Наталія, факультет економіки та підприємництва, 11ф група – викладач Фернос Ю. І.;

2 місце – Адаменко Катерина, факультет менеджменту, 21м група – викладач Мовчан Л. В.;

3 місце – Шульга Юлія, інженерно-технологічний факультет, 11т група – Василик О. Б.

Також проходив конкурс стінгазет. Студенти охоче долучилися до роботи і від кожної групи І-ІІ курсів були представлені стінгазети на тему: «Мова – душа народу». Враховуючи змістове наповнення, грамотність, художнє оформлення та творчий підіхд, було визначено  переможців конкурсу:

1 місце – 13 аг група (Дяченко Анна, Кисіль Дарина, Руснак Богдан);

2 місце – 11 ек група (Кабацюра Олександра);

3 місце – Шульга Юлія, інженерно-технологічний факультет, 11т група – Василик О. Б.

В. Сухомлинський писав : «Мова — то цілюще народ­не джерело, і хто не припаде до нього вустами, той сам всихає від спраги. Це — мова великого народу, ве­ликої культури». Давайте берегти і прославляти нашу рідну мову

Ст. викладач кафедри  української

та іноземних мов, к. пед. н.  Мовчан Л.В.